Бившият вече финансов министър Асен Василев и настоящият Людмила Петкова -Г-н

...
Бившият вече финансов министър Асен Василев и настоящият Людмила Петкова -Г-н
Коментари Харесай

Румен Гечев пред Lupa.bg: Няма как един финансов министър да излъже за резерва



Бившият към този момент финансов министър Асен Василев и актуалният Людмила Петкова 

-Г-н Гечев, организира се неприсъствен спор сред Асен Василев и новата министърка на финансите Людмила Петкова за фискалния запас. Твърденията на двамата се разминават с 3 милиарда лева Кой съгласно вас лъже, кой споделя истината и от кое място се получава разминаването?

-За да кажа кой лъже, би трябвало да видя документите. Но значимото е следното:

Фискалният запас може сутринта в 8.30 ч. да е 9 милиарда, в 10.30 да е 4,5 милиарда и в 17 ч. да е 12 милиарда лева Той не е някаква големина, която е остатъчна като баланс в края на годината, той се трансформира.

Смисълът на фискалния запас е, когато има заплащания, за които сега няма приходи. Примерно: чакат се данъчни приходи, само че те ще дойдат по-късно – тогава се употребява запасът и след това парите се връщат назад. Ако обаче запасът се топи, без да се цялостни назад и той трайно с месеци стои на ниски равнища – това е друго. Законът разрешава да се слиза до 4,5 милиарда лева Затова е значимо защо са дадени парите от запаса и по кое време ще бъдат върнати.

-Т.е., допустимо е и двамата да споделят истината, просто от разнообразни гледни точки?

-Да, безусловно е допустимо и двамата да споделят истината. Асен Василев да е наредил заплащане и парите да са били там. А те, като са дръпнали парите след три часа – да са намалели. Разбира се, и двамата знаят защо става дума, само че в политиката е по този начин – единият ползва едните цифри, другият – другите.

Няма по какъв начин един министър на финансите да лъже със стотици милиони, да не приказваме за милиарди, тъй като всички заплащания във фискалния запас минават през националната банка.

Плащанията по бюджета по закон минават през Българска народна банка, която извършва ролята на косвен надзор.

-Значи Асен Василев не може да си разреши да излъже, без това да лъсне в Българска народна банка?

-Не може. То би било смешно – за какво да лъже, каква би била повода?

-Логиката е  - с цел да изкара по-добри финансови резултати на досегашното ръководство.

-Може. Може да изкара по-добри. Сега това изяснявам и на студентите – значимо е какъв е източникът на фискалния запас – дали източникът е от бюджетен остатък или да речем министърът на финансите е теглил заем. По закон му е позволено да взима заем 250 млн. евро. Заемите незабавно влизат във фискалния запас, до момента в който стартират да се употребяват. Така че той може да тегли заем 1 милиарда и да рапортува – запасът се усили с 1 милиард. Ама от кое място, бе другар се усили с 1 милиарда? Ми от задължения. Е, благодаря ти, аз по този начин мога да го увелича и с 5 милиарда лева. 

-Значи този вербален спор сред Василев и Петкова е част от предизборната акция?

-Абсолютно! 100 %! Министър на финансите не може да тегли заеми, без да му е позволено в бюджета. Защото тези, които купуват българския заем, те наблюдават дали е легален, кой го предлага... Изключено е да вземе заем, без да го има в закона за бюджета.

-Още нещо да ви попитам: както е тръгнало, до края на годината ще осъществим ли критериите за участие в еврозоната? Нали по тази причина се борят за този 3-процентов бюджетен недостиг и така нататък?

-Няма да ги осъществим и популярност Богу. Аз съм от тези, които смятат, че не ни е работата в еврозоната по ред аргументи, които съм обяснявал.

Но това дали ще влезем в еврозоната изобщо не зависи от това дали бюджетният недостиг ще е 2,9% или 3,1%... Или дали инфлацията е с две десети повече или по-малко. Това ще е политическо решение. Ако желаят, никой няма да държи на половин % разлика в инфлацията. Както не са държали нито на Гърция, нито на Хърватска.

Така че не е това казусът, това е опрощение. Има доста съществени разбори на международни аналитични центрове, на нобелови лауреати... От какъв напън ще се бутаме там?! Дания и Швеция вършиха референдуми, не дават да се чуе! Сега ги завлече Германия със глобите, другояче техните стопански системи, на Дания и Швеция, по всички макропоказатели са по-добре от Германия и другите водещи страни от еврозоната. Полша, Чехия, Унгария – и те са безапелационни, Румъния също не дава да се издума! Ние тука тичаме да ставаме... Но какво да се прави, политика.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР